Welke afwerklaag kies jij: Olie of lak?

Wanneer je de beslissing hebt genomen om jouw vloer te laten renoveren, is de volgende vraag: Welke afwerking kies ik? We starten altijd met het afschuren van jouw houten vloer. Dit is een belangrijke stap om een mooi eindresultaat te krijgen. Maar ook de keuze voor de afwerking is bepalend, je wil natuurlijk dat je vloer goed beschermd is om weer jaren mee te gaan. Daarnaast geeft de afwerking jouw vloer een andere uitstraling, wat ook bepalend kan zijn voor jouw interieur. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, met ieder hun eigen voor- en nadelen. We zetten het graag even voor je op een rijtje!

Afwerking met lak

Wanneer je er voor kiest om jouw vloer te laten lakken, dan zullen we dat in 3 lagen doen. De eerste laag is een grondlak, een soort primer, deze zorgt dat de volgende laklagen goed kunnen hechten aan jouw vloer. De tweede en derde laag is een aflak.

Een aantal jaren geleden dachten de meeste mensen bij het woord ‘lak’ meteen aan een glimmende vloer. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Er bestaan zeer matte lakken waardoor jouw vloer niet meer glimt. Zie bijvoorbeeld de Skylt lak. Bij alle lakken geldt dat er dus een laagje over de vloer wordt aangebracht en die blijft erop liggen. Dat is de reden dat een gelakte vloer minder onderhoud nodig heeft, de viezigheid trekt er niet zo snel in. Een nadeel van deze laklaag is dat daardoor de houtstructuur minder goed zichtbaar is.

Een ander belangrijk nadeel is dat een gelakte vloer niet plaatselijk bij te werken is. In een gelakte vloer komt minder snel slijtage dan in een geoliede vloer, maar wanneer er toch slijtage in gekomen is, dan kan dit niet bijgewerkt worden.

Afwerking met olie

De olie die wij gebruiken is een 2-componenten olie die jouw vloer helemaal verzadigd. Hierdoor zal jouw vloer niet alle viezigheid absorberen die erop valt. Toch is het bij een geoliede vloer aan te raden om deze viezigheid niet te lang te laten liggen, uiteindelijk zal het er wel intrekken namelijk.

Wanneer je jouw geoliede houten vloer regelmatig goed onderhoudt zal het risico op blijvende vlekken kleiner worden. Je vloer is dan verzadigd en zal de viezigheid minder snel absorberen. Zie hier meer over onderhoud.

Omdat de olie helemaal in het hout trekt zal je de houtstructuur goed blijven zien. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan jouw vloer. Ook zijn er bij olie meerdere mogelijkheden in de kleur. Hier kunnen wij een voorbeeld van maken wanneer we met de werkzaamheden gestart zijn.

Persoonlijk advies

Natuurlijk speelt ook je gezinssamenstelling een rol in de beslissing voor olie of lak. Wanneer er intensief op de vloer geleefd wordt, met kinderen of huisdieren bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat je beter voor lak kunt kiezen.

Er zijn bepaalde tropische houtsoorten, zoals beuken en maple, die niet behandeld kunnen worden met olie waardoor je automatisch uitkomt bij één van onze laksoorten.

Aangezien de keuze dus zeer persoonlijk is en ook afhankelijk van de houtsoort, komen we altijd vrijblijvend langs voor een inspectie van jouw vloer. Op die manier kunnen we de mogelijkheden bespreken en eventuele vragen alvast beantwoorden. Indien gewenst kunnen we daarna een offerte maken. Vraag hier een gratis inspectie van jouw vloer aan.

Gratis vloer inspectie aanvragen

Voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen van olie en lak nog even op een rijtje.

Voordelen olie
  • De houtstructuur blijft goed zichtbaar
  • Het plaatselijk bijwerken van de vloer is eventueel mogelijk
  • Er zijn meer mogelijkheden in kleuren
Nadelen olie
  • Het vergt meer onderhoud dan een gelakte vloer
Voordelen lak
  • Er is weinig onderhoud nodig
  • Er bestaan ook zeer matte lakken
Nadelen lak
  • Het is niet plaatselijk bij te werken
  • De houtstructuur is minder goed zichtbaar
  • Er is geen mogelijkheid om andere kleuren te kiezen

Klaar om je vloer compleet te maken?

Neem contact met ons op voor offerte en advies, verdere vragen of vul het contactformulier in voor een gratis en geheel vrijblijvende vloerinspectie. Wij staan voor je klaar!

Gratis vloerinspectie aanvragen