Vloercompleet Groningen

Vloer compleet


LAAT UW HOUTEN VLOER
OF PARKET RENOVEREN!

Blog

Welke afwerklaag kiest u: Olie of lak?

Wanneer u de beslissing hebt genomen om uw vloer te laten renoveren, is de volgende vraag: Welke afwerking kies ik?

We starten altijd met het afschuren van uw houten vloer. Dit is een belangrijke stap om een mooi eindresultaat te krijgen. Maar ook de keuze voor de afwerking is bepalend, u wilt natuurlijk dat uw vloer goed beschermd is om weer jaren mee te gaan. Daarnaast geeft de afwerking uw vloer een andere uitstraling, wat ook bepalend kan zijn voor uw interieur. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, met ieder hun eigen voor- en nadelen. We zetten het graag even voor u op een rijtje!

Afwerking met lak:

Wanneer u er voor kiest om uw vloer te laten lakken, dan zullen we dat in 3 lagen doen. De eerste laag is een grondlak, een soort primer, deze zorgt dat de volgende laklagen goed kunnen hechten aan uw vloer. De tweede en derde laag is een aflak.
Een aantal jaren geleden dachten de meeste mensen bij het woord 'lak' meteen aan een glimmende vloer. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Er bestaan zeer matte lakken waardoor uw vloer niet meer glimt. Zie bijvoorbeeld de Skylt lak. Bij alle lakken geldt dat er dus een laagje over de vloer wordt aangebracht en die blijft erop liggen. Dat is de reden dat een gelakte vloer minder onderhoud nodig heeft, de viezigheid trekt er niet zo snel in. Een nadeel van deze laklaag is dat  daardoor de houtstructuur minder goed zichtbaar is.
Een ander belangrijk nadeel is dat een gelakte vloer niet plaatselijk bij te werken is. In een gelakte vloer komt minder snel slijtage dan in een geoliede vloer, maar wanneer er toch slijtage in gekomen is, dan kan dit niet bijgewerkt worden. 

Afwerking met olie:

De olie die wij gebruiken is een 2-componenten olie die uw vloer helemaal verzadigd. Hierdoor zal uw vloer niet alle viezigheid absorberen die erop valt. Toch is het bij een geoliede vloer aan te raden om deze viezigheid niet te lang te laten liggen, uiteindelijk zal het er wel intrekken namelijk.
Wanneer u uw geoliede houten vloer regelmatig goed onderhoudt zal het risico op blijvende vlekken kleiner worden. Uw vloer is dan verzadigd en zal de viezigheid minder snel absorberen. Zie hier meer over onderhoud
Omdat de olie helemaal in het hout trekt zal u de houtstructuur goed blijven zien. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan uw vloer. Ook zijn er bij olie meerdere mogelijkheden in de kleur. Hier kunnen wij een voorbeeld van maken wanneer we met de werkzaamheden gestart zijn.

Persoonlijk advies:

Natuurlijk speelt ook uw gezinssamenstelling een rol in de beslissing voor olie of lak. Wanneer er intensief op de vloer geleefd wordt, met kinderen of huisdieren bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat u beter voor lak kunt kiezen.
Er zijn bepaalde tropische houtsoorten, zoals beuken en maple, die niet behandeld kunnen worden met olie waardoor u automatisch uitkomt bij één van onze laksoorten.

Aangezien de keuze dus zeer persoonlijk is en ook afhankelijk van de houtsoort, kom ik altijd vrijblijvend langs voor een inspectie van uw vloer. Op die manier kunnen we de mogelijkheden bespreken en eventuele vragen alvast beantwoorden. Indien gewenst kunnen we daarna een offerte maken. Vraag hier een gratis inspectie van uw vloer aan.

Voor- en nadelen:

We zetten de voor- en nadelen nog even op een rijtje.

Voordelen olie:

  •  De houtstructuur blijft goed zichtbaar
  •  Het plaatselijk bijwerken van uw vloer is eventueel mogelijk
  •  Er zijn meer mogelijkheden in kleuren

Nadelen olie:

  • Het vergt meer onderhoud dan een gelakte vloer

Voordelen lak:

  •  Er is weinig onderhoud nodig
  •  Er bestaan ook zeer matte lakken

Nadelen lak:

  •  Het is niet plaatselijk bij te werken
  •  De houtstructuur is minder goed zichtbaar
  •  Er is geen mogelijkheid om andere kleuren te kiezen

RENOVATIE

Vloer compleet kan er dan voor zorgen dat uw vloer er weer helemaal als nieuw uitziet. Het liefst gaan we zelfs nog een stapje verder: uw vloer mooier maken dan hij ooit is geweest! Hoe doen we dit? We beginnen met het schuren van de vloer, daarna zetten we de vloer in de lak of in de olie. Daarna is uw vloer zo goed als nieuw en kunt u er weer 2-5 jaar tegenaan. Een reinigingsbeurt is daarna hoogstwaarschijnlijk genoeg.

Lees meer

SCHUREN

Stap 1 bij het renoveren van uw vloer is schuren. Schuren is erg belangrijk voor de duurzaamheid van uw vloer. Wij schuren uw vloer professioneel met geavanceerde schuurmachines en externe stofzuigers zo bent u verzekerd van een stofvrij resultaat.

Lees meer

LAKKEN

Na het schuren van uw vloer kunt u kiezen voor lakken of oliën. Als u kiest voor parketlak kiest u voor gemak. Een lak vloer vraagt weinig onderhoud en is daardoor erg onderhoudsvriendelijk. Welke uitvoering kiest u; mat, ultramat of iets anders?

lees meer

OLIËN

Kiest u na het schuren voor olie? Dan kiest u voor een natuurlijke bescherming. Olie geeft uw vloer een matte uitstraling. Olie haalt de structuur en kleur naar boven. Doordat wij met een sterke 2-componenten olie werken is deze snel droog en geeft een goede bescherming.

Lees meer

REINIGEN

Als uw vloer vervuild is, maar verder nog nauwelijks kale plekken of beschadigingen vertoont, dan is een totale vloerrenovatie niet altijd nodig. In plaats daarvan kunt u uw vloer een opfrisbeurt laten geven. Dit is sneller en goedkoper, en stelt bovendien een totale renovatie uit. Wilt u uw vloer laten reinigen?

lees meer

LEES WAT ONZE KLANTEN ZEGGEN

"Melle heeft onze eiken hoogkant parket geschuurd en in de olie gezet.
Melle werkt zeer gestructureerd en netjes.
Het resultaat is dan ook fantastisch! Ik kan Melle zeker aanbevelen.
Goede adviezen, goed materiaal, goed werk, super!"

 

-Henke de Koeze

‘Onze maple vloer was toe aan een grondige renovatie. Ook moest op enkele plekken de vloer gerepareerd worden vanwege een interne verbouwing. Vanaf het eerste contact was het zeer prettig werken met Melle: secuur, vakkundig, tijdig overleg, afstemming en advies. Onze vloer ging van donkergeel naar blanke houtskleur: een metamorfose! Afgewerkt met matte lak (advies Melle) werd het mooier dan ooit tevoren. We genieten er nog elke dag van.’

 -Teun en Masil

CONTACT

vloer  Keesomweg 20, 9752 NJ Haren (Groningen)
vloer06 4673 6510
vloerinfo@vloercompleet.com

Beoordeling door klanten:
9.8/10 -  8 beoordelingen